Skattjakt barnkalas



Skattjakt på barnkalas

Fixar man barnkalaset själv är nog en skattjakt en av de roligaste kalaslekarna – oavsett barnens ålder. För de små göra man det enklare, för de äldre mer knepigt och komplicerat. Jag skriver skattjakter med hela historier och roliga gåtor och utmaningar som är åldersanpassade och de finns att köpa färdiga för den som inte har tid eller lust att göra sin egen skattjakt. Man kan då använda skattjakterna på en hel massa olika sätt på barnkalaset, utomhus eller inomhus, med de färdiga ledtrådar som följer mer eller man kan rita en egen karta. 

Jag har gjort en hel massa skattjakter på mina barns kalas, för dem är det en självklarhet och det är vilken skattjakt man väljer som sätter temat på hela kalaset. Så jag har också en hel massa erfarenhet av att genomföra kul skattjakter tillsammans med barn i olika åldrar, i stora grupper och i mindre. Jag tycker att en skattjakt är den perfekta leken på barnkalaset eftersom det finns ett mål med leken – den hett eftertraktade godispåsen så klart! Och i och med detta kan man med en skattjakt behålla engagemang och intresse lite längre än för en klassisk kalaslek, särskilt om skattjakten har en spännande historia! Min erfarenhet är också att det blir ett roligare kalas med en uppstyrd aktivitet som engagerar än att bara ha ”fri lek” som riskerar att utmynna i kaos... 


 
skattjakt barnkalas

 

Lita att tänka på när du fixar skattjakt på barnkalaset


Ju yngre barnen är, desto mindre grupp. När man är liten är det svårare att koncentrera sig, så har man bjudit många barn på kalaset kan det vara en bra idé att dela in dem i lite mindre grupper när de ska lösa skattjakten. Dock så brukar det vara väldigt lätt att fånga de yngre barnen med en historia, det är ingen brist på fantasi och inlevelseförmåga! Berättar man att man ska ut på skattjakt i djungeln och att man måsta hålla ihop och akta sig för de vilda djuren har man helt plötsligt en liten klunga barn som gärna vill hålla handen, viskar och tassar fram. Använd gärna historien för att försöka skapa ett lugn!

Anpassa skattjaktens längd efter barnens ålder. De yngre barnen vill du inte sprida ut över ett för stort område, är kalaset i övrigt inomhus, gör du kanske också skattjakten inomhus, särskilt på vinterhalvåret så att du slipper ta dig in och ut med alla barn. När barnen blivit lite äldre är det kul om skattjakten får ta lite längre tid och barnen får utlopp för all energi de inmundigar i form av tårta och glass - då kan man göra en skattjakt utomhus där barnen får röra mer på sig.

Ska du dela in barnen i grupper inför skattjakten, förbered dig innan. Hitta på en lagindelningslek eller gör en slumpmässig lagindelning som inte ifrågasätts. Du vill inte hamna i en situation där barnen börjar diskuterar vem som ska vara med vem, och kanske riskera att något barn känner sig utanför eller tycker att de hamnat i fel grupp. Ett enkelt sätt jag använt många gånger är att ta sugrör i olika färger, lika många färger som jag vill ha lag, och lika många sugrör av varje färg som jag vill ha barn i varje grupp. Jag blandar sugrören och håller dem i händerna bakom ryggen. Barnen ställer sig på ett led och får komma fram och får varsitt sugrör, och hamnar med lagkompisar som får samma färg på sugröret.

För de yngre barnen, upp till 5-6 år, kan det vara svårt att använda en karta för skattjakt. Det kan vara för svårt att förstå och läsa en karta, särskilt i lekens ”hetta”. Sedan beror det mycket på om barnen har lärt sig och övat på att läsa karta, men för de yngre kan det vara de som inte kan, och då är det lätt att de hamnar utanför. Då är det bättre att använda sig av ledtrådar som alla kan klura på.

Vill man göra en enkel skattjakt själv för de allra yngsta, kanske till 3- eller 4-årskalaset kan man tex dra ett snöre genom huset som alla får följa. Dra snöret under bord och över soffor så får barnen krya och klättra. Den här skattjakten fungerar dock bara om man inte är för många barn.

Ett annat sätt är att hitta på ledtrådar som leder till nästa ledtråd osv. Kul och enkelt och kan göras både inomhus och utomhus. Ledtrådarna kan göras kortfattat i ord som man läser för de yngre barnen, barnen som precis börjat läsa kan läsa själva. Man kan också göra ledtrådar i bilder. Man kan tex fota de olika gömställena och skriva ut bilderna och så får barnen med hjälp av fotot lista ut nästa gömställe.

Skattjakt för äldre barn

När barnen hunnit bli 10-11 år, börjar det här med barnkalas blir lite svårare. Det är kanske inte kalas längre utan fest, disco eller pyjamasparty och det kan vara svårt att engagera dem med lekar. En del barn leker gärna medan andra kanske tycker att de är för stora för de klassiska kalaslekarna. Då kan det vara knepigt att vara förälder och försöka engagera alla barn. Men även nu är knepet skattjakt!

Med barn i den här åldern har jag gjort mobilskattjakter som blivit succé! Är barnen yngre och i blandade åldrar har jag gjort tex äggjakt till påsk eller en sommarjakt på midsommarfesten, och på kalas när de blivit lite äldre en mobilskattjakt där olika lag också fått tavla mot varandra på tid. För yngre barn brukar jag alltid försöka undvika tävlingsmoment eftersom det lätt ger upphov till upprörda känslor med vinnare och förlorare, då är det bättre att gå på samarbete men när barnen blivit så här pass gamla brukar det kunna hantera tävlingen och tycker att det är kul att tävla. Mobilskattjakterna kör man som event och lägger själv upp rutten där man vill ha den och anpassar längden efter barnens ålder och efter hur mycket tid av kalaset man vill ska gå till skattjakt.