Sommarfest för barnen!



Sommarfest för barnen!


Visst är det härligt med sommarlov - men efter ett tag brukar barnen börja sakna sina förskolekompisar eller klasskompisar. Det i sig kan vara en anledning att ställa till med sommarfest! Eller så klart om det är dags att fira födelesdag med ett sommarkalas!

Kalas utomhus - oavsett väder

Som alltid är allt vi gör på sommaren väderberoende. Har du tur skiner solen från en klarblå himmel, men skulle det vara vad som i pronosen brukar kallas "ostadigt" kan det vara bra att vädersäkra, tex med ett litet festtält, som inte brukar kosta så många kronor på macken. För utomhus ska man vara på sommarkalaset! Ordna gärna kalas på någon oväntad plats, i parken, i skogen eller på stranden!


Mat på sommarkalaset

Ledordet är enkelt. Du vill inte ha gräddtårtor som rinner bort i solen. Grilla om du kan, korv och hamburgare är så klart barnfavoriter, men man kan också göra goda grillspett med prinskorvar, köttbullar och grönsaker. Eller gör wraps / rullmackor med olika fyllning och servera med grönsaksstavar och nachochips. Bjud på läckra fruktspett och pinnglass ur frysväska som efterrätt. Är vädret varmt är det viktigt att det finns massvis att dricka, blanda gärna saft i en stor behållare med kran, och fyll flaskor med gott, kallt vatten.

barnkalas sommar

Vattenlekar!

Tillåter vädret finns det få saker som är så kul som vatten. Skirv i inbjudan att barnen tar med badkläder och handduk - och kanske till och med en vattenpistol och fixa vattenkrig! Välj ett lämpligt ställe med gått om plats där det inte blir blött på ställen du helst vill ska vara torra, ställ fram stora hinkar med vatten för påfyllnad av vapen och gärna vattenslangen så det går att fylla på. Lägg till vattenspridaren och kanske plaskpoolen och låt barnen busa!

Har du kalas på stranden kan det så klart badas och busas, men var otroligt noga med säkerheten. Det är ett stort ansvar att ha barn som kanske inte är helt simkunniga nära djupt vatten, ha alltid någon vuxen med klart ansvar som badvakt.

Skattjakt eller tipspromenad

En spännande skattjakt slå nästan det mesta som festlek. Läs mer om hur du ordnar skattjakt för barn i olika åldrar här: http://barnkalasbus.blogspot.se/p/skattjakt.html

En kul tipspromenad är också roligt för barnen och ett bra sätt att röra på sig eller förflytta sig. Man kan tex duka upp till fest i en skogsglänta eller i parken och ta sig från parkeringen / hemmet där man möts till festplatsen med hjälp av tipspromenaden, då blir det roligare än att "bara" gå.

Femkamp

Fixa en rolig femkamp med klassiska grenar som dragkamp, irländsk julafton, ägg på sked, säckhoppning och trebensstafett (knyt ihop högerben och vänsterben på ett par och låt dem springa med "tre" ben) eller spotta (godis)grodor. 


Inbjudan som passar till barnens sommarfest eller sommarkalas kan du enkelt göra med din egen text här: http://www.grapevine.nu/inbjudningskort-till-barnkalas